Warning: Undefined variable $strOutput in /host/creativedesigns/osteopaatmaldegem.be/public/bo/dbi.php on line 118 Groepspraktijk osteopathie en kinderosteopathie Maldegem - Faq

Volg ons op Facebook

Nieuwstraat 8

Kapelaanstraat 18

9990 Maldegem

Groepspraktijk osteopathie en kinderosteopathie te Maldegem Groepspraktijk osteopathie en kinderosteopathie te Maldegem Groepspraktijk osteopathie en kinderosteopathie te Maldegem Groepspraktijk osteopathie en kinderosteopathie te Maldegem Groepspraktijk osteopathie en kinderosteopathie te Maldegem
  • U bent hier  →  
  • Home
  •   →  
  • Faq

Veel gestelde vragen omtrent osteopathie

→ Wat betekent de titel D.O.?

D.O. betekent ‘Diploma in Osteopathy’.

Na het succesvol afronden van een opleiding in de Osteopathie en het indienen van een thesis kan men de graad D.O. behalen.

D.O. staat garant voor een goed, degelijk opgeleid osteopaat.

→ Is er een voorschrift van de huisarts of specialist nodig?

Neen. Ondanks het feit dat er voor een osteopatische consultatie géén voorschrift nodig is van de arts, wil een osteopaat zich niet afscheuren. Meer en meer artsen verwijzen door. Wij rapporteren de arts steeds over de evolutie van de klacht.

→ Is een osteopaat een 'kraker'?

Neen. Als men het in de volksmond over “een kraker” heeft, dan slaat dit meestal op een chiropractor. Een chiropractor werkt - vooral - op gewrichten van de wervelkolom die geblokkeerd zitten of foutief functioneren. Een osteopaat werkt via manuele technieken op zowel het orgaansysteem, de schedel als ook op het volledige bewegingssysteem (wervelkolom, gewrichten, spieren, pezen,…). Als een osteopaat het nodig acht om een geblokkeerde wervel vrij te maken, dan zal hij ook een manipulatietechniek aanwenden. Een osteopathische manipulatie is precies gelokaliseerd in een ontspannen houding, pijnloos en van heel korte duur. Bij baby’s en jonge kinderen wordt er niet gemanipuleerd.

→ Wat is het verschil tussen osteopathie, manuele therapie, chiropraxie en kinesitherapie?

Chiropraxie ontstond uit de osteopathie, maar zoekt de oorzaak van de klachten bijna steeds ter hoogte van de wervelkolom. De chiropractor (in de volksmond ook wel “kraker” genoemd) werkt - vooral - op gewrichten die geblokkeerd zijn of foutief functioneren. In de osteopathie wordt het volledige bewegingssysteem (botten, spieren, gewrichten,…),de organen met hun omliggende weefsels en de schedel gecontroleerd op bewegingsverliezen en daar waar nodig hersteld in hun beweeglijkheid.

 


Bij kinesitherapie staat vooral de revalidatie van een patiënt centraal. Een kinesist werkt op voorschrift van een arts en pakt de klachten in hoofdzaak lokaal aan (symptomatische behandeling). In de osteopathie wordt de patiënt meer in zijn geheel bekeken, wordt de oorzaak van de klachten gezocht en dienen vaak technieken te gebeuren op afstand van waar de klachten zich in hoofdzaak situeren. Een osteopaat werkt enkel met zijn handen terwijl een kinesist meestal ook toestellen gebruikt. Kinesitherapie en osteopathie kunnen complementair aan elkaar op hetzelfde moment plaatsvinden.

 


Manuele therapeuten zijn kinesitherapeuten die zoeken naar bewegingsverliezen in het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten,….). Dit bewegingsapparaat trachten ze lokaal te herstellen daar waar bewegingsverlies aanwezig is.

→ Wordt osteopathie terugbetaald?

Voor Belgische patiënten :

Alle belgische mutualiteiten betalen een gedeelte terug. Vraag hierover meer informatie bij uw ziekenfonds. Na elke behandeling overhandigen wij u een kwijtschrijft voor terugbetaling door de mutualiteit.

 

Voor Nederlandse patiënten :

Door onze ligging vlakbij de Nederlandse grens en voordelige behandelingstarieven krijgen wij de laatste jaren meer en meer bezoek van onze noorderburen. De meerderheid krijgt de behandeling nagenoeg volledig terugbetaald. Wij overhandigen u na elke behandeling de nodige documenten voor terugbetaling.